Balans en perspectief: studiedag en boekvoorstelling over academisch erfgoed in Vlaanderen

Donderdag 15 mei, Gent

Het academisch erfgoed van de Vlaamse universiteiten werd de voorbije jaren doorgelicht door het Interuniversitair Platform voor Academisch Erfgoed. Het project bracht heel wat interessante feiten aan het licht over de aard, toestand en waarde van deze weinig gekende collecties. De resultaten van het project werden nu samengebracht in de publicatie “Balans en perspectief. Academisch erfgoed in Vlaanderen“.

Op donderdag 15 mei kunnen alle geïnteresseerden in Gent kennismaken met de resultaten van het project en met de diversiteit van de academische collecties. Deze dag wordt afgesloten met de officiële voorstelling van het boek “Balans en perspectief”. De publicatie wordt overhandigd door Prof. dr. Anne De Paepe, rector van de Universiteit Gent, aan Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege, in het bijzijn van prominenten van de andere Vlaamse universiteiten.

De studiedag en de boekvoorstelling zijn gratis, maar inschrijven is verplicht. U kan zich 6 mei ten laatste inschrijven.

Studiedag:

Cultuur- en congrescentrum Het Pand (Onderbergen 1, 9000 Gent), zaal Rector Blancquaert

09:30 Onthaal met koffie
10:00 Inleiding: Van mier tot massaspectrometer. Simon Leenknegt (Interuniversitair Platform voor Academisch Erfgoed)
10:15 Naar een geïntegreerd beleid van Gents universitair erfgoed. Prof. dr. Danny Segers et al. (Universiteit Gent)
10:30 Een walvis in de stad. Wetenschappelijke collecties en de publieke zichtbaarheid van de universiteit. Prof. dr. Geert Vanpaemel (KU Leuven)
10:45 Op zoek naar een kader voor bewaring en selectie: de situatie aan de Vrije Universiteit Brussel. Prof. dr. Frank Scheelings (Vrije Universiteit Brussel)
11:00 Academisch erfgoed aan de Universiteit Antwerpen. Trudi Noordermeer (Universiteit Antwerpen)
11:15 De W van ETWIE. Prof. dr. Peter Scholiers (voorzitter ETWIE – Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed)
11:30 De rol van netwerkende universiteiten voor het Nederlands academisch erfgoed. Esther Boeles (Stichting Academisch Erfgoed, Nederland)
11:45 Discussiemoment

12:00-13:00 Lunch

13:00-15:00 Geleide bezoeken aan collecties academisch erfgoed, keuze uit een van deze opties:

  1. Museum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde + Etnografische verzamelingen (Het Pand)
  2. Museum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde + Collectie archeologie (Het Pand)
  3. Etnografische verzamelingen + Museum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde (Het Pand)
  4. Collectie archeologie + Museum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde (Het Pand)
  5. Etnografische verzamelingen (Het Pand) + Kunstenarchief KASK (op verplaatsing)
  6. Kunstenarchief KASK + Universiteitsarchief Gent (op verplaatsing)

Boekvoorstelling:

Foyer van het Ufo (Universiteitsforum, Sint-Pietersnieuwstraat 33, 9000 Gent)

15:30 Verwelkoming. Isabel Rotthier (Universiteit Gent)
15:35 Voorstelling van het boek “Balans en perspectief”. Academisch erfgoed in Vlaanderen. Jeroen Vanden Berghe (Logistiek beheerder Universiteit Gent)
15:55 Overhandiging van het boek “Balans en perspectief” aan Vlaams Minister van Cultuur Joke Schauvliege door Prof. dr. Anne De Paepe (Universiteit Gent)

Aansluitend receptie

Deze dag wordt georganiseerd door het Interuniversitair Platform voor Academisch Erfgoed en ETWIE – expertisecentrum voor technisch, Wetenschappelijk en industrieel erfgoed. Met steun van de Vlaamse Overheid.

Vlaanderen_Verbeelding werktgecombineerd logoetwie_logo_lr

 


Het Interuniversitair Platform voor Academisch Erfgoed heeft ook in het verleden deelgenomen aan conferenties en er zelf georganiseerd. Bekijk de vrijgegeven presentaties.

Advertentie